Penelopa (Inowrocław)

Wpis 34 z 59
Wpis 34 z 59
Share Button

W pierwszy dzień maja postanowiłyśmy wyruszyć do oddalonego o 35 kilometrów od Torunia – Inowrocławia, który jest miastem uzdrowiskowym z tężnią solankową. Zawsze to miasto „odwiedzałyśmy” przejazdem w drodze do Poznania. Postanowiłyśmy to odrobić i zwiedzić także kulinarną stronę miasta.

Do Inowrocławia jechałyśmy z myślą odwiedzenia innej restauracji, ale szukając miejsca parkingowego zauważyłyśmy restaurację mieszczącą się w pięknej kamienicy, w której znajduje się także czterogwiazdkowy hotel. Krótka wymiana spojrzeń… i już wiedziałyśmy, że chcemy zmienić nasze plany, i odwiedzić restaurację Penelopa.

Lokal jest dwupoziomowy, bardzo przytulny, utrzymany we włoskim klimacie. Dodatkowo z głośników wydobywa się włoska muzyka, która nadaje fajną atmosferę. Sala na poziomie „0″ była zapełniona gośćmi, więc zajęłyśmy stolik na antresoli. Dobrze, że szybko zrobiłyśmy na niej zdjęcia, bo po krótkim czasie do sali także zawitali goście.

Restauracja również zadbała o dzieci, organizując dla nich kącik, krzesełko do karmienia oraz przewijak w hotelu. Na prośbę rodziców szef kuchni przygotowuje dania dla maluchów.

Przeglądając menu dowiedziałyśmy się, że w tym lokalu została przeprowadzona „Kuchenna Rewolucja” przez panią Magdę Gessler. Po ilości klientów można było od razu wywnioskować, że była to udana przemiana.

Naszą włoską degustację zaczęłyśmy od Pappa al pomodoro (8 zł), czyli zupy pomidorowej z makaronem, kawałkami marchewek oraz selera naciowego. Bogactwo smaku z dodatkiem ziół sprawiły, że niby zwykła zupa stała się wyjątkowa.

W międzyczasie podano nam zieloną herbatę Ahmad (4,50 zł, 400 ml) oraz kawę latte macchiato z syropem waniliowym (11 zł). 

Dodatkowo zamówiłyśmy koktajl truskawkowy (11,80 zł), który był bardzo smaczny, ale bita śmietana niestety była ze sprayu… Jak można tak dobry koktajl popsuć taką śmietaną? Wolałybyśmy już ten napój bez niej ;) .

Z past wybrałyśmy wiosenną wersję - tagliatelle scampi (22 zł) – możliwość wyboru makaronu: spaghetti, penne, tagliatelle. Makaron został podany z krewetkami, pomidorami oraz białym serem. Choć było to dobre danie, to brakowało w nim intensywności przypraw, a makaron mógł być bardziej al dente.

Kolejnym daniem były – wybrane spośród „dań polecanych przez Szefa kuchni” – polędwiczki wieprzowe (35 zł) w rozmarynie i pieprzu z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałaty. Mięso było soczyste i kruche, a pikantny sos nadał polędwiczkom wyrazistości. Na talerzu znalazły się również przepyszne pieczone ziemniaki z dodatkiem rozmarynu. Danie należy uznać za doskonałe !

Będąc we włoskiej restauracji nie mogłyśmy sobie odmówić spróbowania najbardziej znanego włoskiego przysmaku – pizzy. Wybrałyśmy małą wersję pizzy vegetariana (14,80 zł) z dodatkiem łagodnego sosu (do wyboru także pikantny i czosnkowy). Pizza była idealnie wypieczona (nie łamała się !), na cienkim cieście z dodatkiem dużych kawałków pieczarek, brokułów, szpinaku, papryki i cebuli. Niektórych pizz nie wyobrażamy sobie jeść bez sosu, ale w tym przypadku był on całkowicie niepotrzebny. Pizza była tak pyszna, że żałujemy, że zamówiłyśmy dużej i nie wzięłyśmy jej na wynos…

Po tylu daniach zdołałyśmy znaleźć jeszcze miejsce na deser. Wybrałyśmy ciasto dnia, czyli sernik z malinami (12 zł) podany na ciepło. Ciasto było świeże, masa twarogowa puszysta i na szczęście nie za słodka, a pod kruchym ciastem znalazła się także białkowa pianka. Mus malinowy nadał fajnego, kwaskowego akcentu. Miło kończyć ucztę w takim stylu.

Dobrze, że dzieli nas od Inowrocławia 30 minut drogi, bo na pewno chętnie tam powrócimy. Gratulujemy temu miastu włoskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia.

 

Plusy: miła obsługa, kącik dla dzieci, krzesełka dla dzieci, toaleta dostosowana dla osób niepełnosprawnych, sala dla palących, możliwość zabrania dań na wynos,płatność kartą, Wi-Fi

Minusy: brak strony internetowej

Lokal doskonały na: spotkanie towarzyskie, obiad rodzinny, kolacja we dwoje, imprezy okolicznościowe

Rodzaj kuchni: włoska

 

Penelopa

ul. Solankowa 8, Inowrocław

Tel.: 52 355 95 10

http://www.facebook.com/pages/Restauracja-Penelopa/

Godziny otwarcia:

poniedziałek – czwartek: 12:00 – 22:00

piątek – sobota: 12:00 – 23:00

niedziela: 12:00 – 21:00

 

Share Button

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zobacz poprzedni wpis - Hacienda Pancho Villa (Toruń)
Zobacz następny wpis - Widelec (Toruń)