Marconi – Pałac Romantyczny (Turzno)

Wpis 48 z 59
Wpis 48 z 59
Share Button

Jeśli chcemy na chwilę oderwać się od miejskiego zgiełku, wokół Torunia jest wiele urokliwych miejsc, które warto odwiedzić. Dzisiaj postanowiłyśmy pojechać do restauracji Marconi, która jest częścią Pałacu Romantycznego w Turznie. Wyjeżdżając z Torunia, od Łysomic, znaki doskonale wyznaczają kierunek. W 15 minut samochodem od centrum Torunia, byłyśmy na miejscu.

źródło: www.palac-romantyczny.com

Kompleks jest jednym z XIX – wiecznych zabytków w województwie kujawsko – pomorskim, który niegdyś był miejscem odwiedzin między innymi Fryderyka Chopina i Artura Zawiszy, a w latach 1947 – 2007 mieściła się w nim szkoła powszechna. W latach 2007 – 2012 prywatny inwestor odrestaurował, rozbudował i zaadaptował obiekt na czterogwiazdkowy hotel wraz ze SPA, centrum konferencyjnym i restauracją. Na otwarcie Pałacu Romantycznego wybrano nieprzypadkową datę – Dzień Zakochanych (14.02.2012r.).

Restauracja promuje zasady Slow Food, których celem jest między innymi tradycyjny sposób produkcji żywności oraz kupowanie żywności ze źródeł lokalnych. Ponadto otrzymała certyfikat marszałka województwa kujawsko – pomorskiego, „Dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza”, który przyznawany jest także restauracjom, które wykorzystują żywność lokalnego pochodzenia i przyczyniają się do pozytywnego kreowania wizerunku regionu.

Restauracja zawdzięcza swą nazwę od nazwiska XIX – wiecznego architekta Henryka Marconiego, który zaprojektował, znajdujący się na terenie obiektu, zameczek – obecnie wykorzystywany, jako kaplica do ceremonii ślubnych.

Wystrój restauracji jest utrzymany, jak przystało na pałac, w stylu eleganckim. Obecnie można znaleźć również akcenty Świąt Wielkanocnych.

Z napojów gorących wybrałyśmy białą herbatę podaną w 400 ml dzbanku (12 zł), kawę cappuccino (9 zł) oraz latte macchiato (12zł). 

W oczekiwaniu na zamówione potrawy, zaserwowano nam startery, czyli ser feta i suszony pomidor owinięty grillowanym bakłażanem i cukinią, z sosem bazyliowym i balsamicznym. Poza tym czas umiliła nam muzyka na żywo, grana na fortepianie (także z repertuaru Chopina).

Z przystawek ciepłych skusiło nas parpardelle z pieczarkami w śmietanie, z grillowaną piersią z kurczaka (28 zł). Jak na przystawkę, to porcja była bardzo duża i można potraktować ją również, jako danie główne. To danie było tak pyszne, że kusiło nas, aby zjeść je całe od razu, ale chęć spróbowania pozostałych dań nas powstrzymała i poprosiłyśmy o zapakowanie na wynos ;) .

Do 31 marca można skorzystać z akcji „Dni Jagnięciny”, my ze specjalnego menu zamówiłyśmy zupę z klopsikami jagnięcymi, ryżem i soczewicą (18 zł). Zupa była pyszna, bardzo dobrze doprawiona, wręcz pikantna, co zawdzięczała dodatkiem chilli.

Jak wiadomo, nasze województwo znane jest z hodowli gęsiny, zatem postanowiłyśmy spróbować zrazów z gęsi owsianej (48 zł). Delikatnym i kruchym zrazom, polanym sosem grzybowym, towarzyszyła smażona kasza gryczana oraz buraczki podane na ciepło, przygotowane na wiśniówce z dodatkiem miodu, cynamonu i imbiru. Danie – POEZJA !

W stałym menu również można znaleźć dania z jagnięciny – wybrałyśmy jagnięcinę duszoną w bazylii i czosnku (55 zł). Mięso było delikatne, o wyjątkowym smaku, polane sosem z pieprzem czerwonym, w towarzystwie bardzo dobrze doprawionego szpinaku na śmietanie i delikatnych kluseczek.

Do dań głównych polecono nam australijskie czerwone, wytrawne wino Berri Estates Shiraz (10 zł, lampka) o aromacie śliwek, malin oraz wiśni.

Dzięki tym niecodziennym daniom mięsnym miałyśmy okazję poznać dorobek kulinarnego dziedzictwa polskiej kuchni… a mamy naprawdę czym się pochwalić !

Pomimo że nasze żołądki były już pełne, to postanowiłyśmy zaspokoić naszą ciekawość, sprawdzając co kryje w sobie deser o nazwie Gruszka pięknej Heleny z pałacowych sadów (21 zł). Inspiracją do tego deseru musiała być naprawdę PIĘKNA Helena, ponieważ zarówno wygląd, jak i smak był zniewalający. Dodatki – w postaci nitek z karmelu, które przypominały smakiem watę cukrową oraz lodów waniliowych i bitej śmietany, z nutką ajerkoniaku – nas uwiodły…

Dla najmłodszych restauracja przygotowała specjalne menu (dostępne także specjalne krzesełka do karmienia). Dania są bezpłatne dla dzieci do 7 roku życia, przy zamówionym posiłku dla osoby dorosłej. Ponadto pociechy mogą umilić sobie czas w kąciku zabaw, który jest wyposażony w stolik, krzesełka, zabawki i klocki. Obsługa, w wolnej chwili, także służy opieką. Rodzice najmłodszych dzieci mają również możliwość skorzystania z pokoju, w którym można przewinąć dziecko, a nawet położyć je spać w specjalnym łóżeczku.

Dzień w takim miejscu, to cudownie spędzony czas…

 

Plusy: miła obsługa, toaleta dostosowana do osób niepełnosprawnych, zabawki, menu i krzesełka dla dzieci,  bezpłatna rezerwacja stolika, możliwość zabrania dań na wynos, Wi-Fi, płatność kartą, bezpłatny parking dla gości, szatnia

Lokal doskonały na: spotkania biznesowe, spotkania towarzyskie, kolację we dwoje, obiad rodzinny, imprezy okolicznościowe, wesela

Rodzaj kuchni: polska, regionalna, europejska

 

Zobacz także: http://miastosmakow.pl/marconi-latem/

 

Restauracja Marconi (Pałac Romantyczny)

ul. Toruńska 1, Turzno

Tel.: 56 642 31 30

www.palac-romantyczny.com

www.palac-romantyczny.com/restauracja-marconi

Godziny otwarcia:

poniedziałek – niedziela: 13:00 – 21:00

 

Share Button

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zobacz poprzedni wpis - Marco Polo Spaghetteria (Toruń)
Zobacz następny wpis - Tea for Two