Bulwar (Toruń)

Wpis 25 z 59
Wpis 25 z 59
Share Button

W Boże Ciało wybrałyśmy na degustację menu restauracji czterogwiazdkowego hotelu Bulwar. Hotel znajduje się w odrestaurowanym i zaadaptowanym  XIX – wiecznym budynku, który pierwotnie pełnił funkcję fortyfikacji miejskiej, a w latach 1925 – 1938 mieściła się w nim pierwsza w Polsce Szkoła Oficerskiej Marynarki Wojennej. Hotel nazwę swą zawdzięcza lokalizacji przy Bulwarze Filadelfijskim nad Wisłą. Hotelowi bezpośrednio sąsiadują gotyckie zabytki: Krzywa Wieża oraz Brama Klasztorna. Trzeba przyznać, że obiekt już robi ogromne wrażenie i zachęca do odwiedzenia jadąc przez toruński Most im. J. Piłsudskiego.

Wnętrze restauracji jest eleganckie i nowoczesne z panoramicznymi oknami, z widokiem na most.

My zajęłyśmy miejsca na przestronnym restauracyjnym tarasie pod dużymi parasolami, więc nawet przelotny deszcz nas nie zmoczył.

Na początek z napojów gorących wybrałyśmy kawę latte macchiato (12 zł)  i zieloną herbatę z trawą cytrynową (8 zł).

W oczekiwaniu na zamówione dania podano nam „czekadełko” – bułeczki i ciepłą bagietkę w towarzystwie masła.

Z przekąsek wybrałyśmy potrawkę z gęsich żołądków i kurek (29zł). To danie było doskonałym początkiem naszej degustacji, żołądki były delikatne, soczyste i stanowiły idealny duet z kurkami w śmietanie. Ach…raj dla podniebienia !

Pozostając w grzybowych smakach z zup zamówiłyśmy krzepiącą zupę z leśnych darów i soczystą wołowiną (18 zł). Ta zupa była bardzo wyrazista w smaku, bogata w duże kawałki grzybów, soczystego mięsa z dodatkiem marchewki i pietruszki. Mmm… pycha!

Przyszedł czas na danie główne, czyli cielęcinę po staropolsku z modrą kapustą na miodzie i kluseczkami maślanymi (49 zł). Zazwyczaj dania staropolskie kojarzą się z potrawami ciężkimi, ociekającymi tłuszczem… to natomiast było lekkie i delikatne. Cielęcina była soczysta i krucha, a delikatne maślane kluseczki i kapusta z lekkim smakiem słodyczy, były doskonałym dopełnieniem tego dania.

Choć już byłyśmy nasycone poprzednimi daniami to jednak skusiłyśmy się na bezowy torcik z wiśniami (18 zł). Połączenie słodyczy bezy, bitej śmietany przełamanej kwaskowym smakiem marynowanych wiśni stanowiło przepyszne trio. W tym deserze można było także znaleźć akcent toruński… torcikowi towarzyszył mus piernikowy.

Pod koniec naszej wizyty do naszego stolika podszedł pan Rafał Jurkiewicz, który jest szefem kuchni od miesiąca i niebawem wdroży nowe menu, które z chęcią poznamy ;) . Również w piątki można sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, bądź być świadkiem powstawania kulinarnych wyczynów, biorąc udział w Bulwar Live Cooking.

Dzięki tej degustacji mogłyśmy zasmakować  kuchni polskiej, staropolskiej pełnej smaków i delikatności. Takie miejsca sprawiają, że kuchnia polska przestaje kojarzyć się jedynie ze schabowym ;) .

P.S.
W weekendy po godzinie 18 można także odprężyć się w WINE & WHISKY BAR.

 

Plusy: miła obsługa, bezpośredni kontakt z szefem kuchni, toaleta dostosowana do osób niepełnosprawnych, krzesełka dla dzieci, możliwość zamówienia indywidualnego dania dla dzieci, udostępniane miejsce do karmienia i przewijania dzieci, bezpłatna rezerwacja stolika, Wi-Fi, płatność kartą, bezpłatny parking dla gości

Lokal doskonały na: spotkania biznesowe, spotkania towarzyskie, kolację we dwoje, obiad rodzinny, imprezy okolicznościowe

Rodzaj kuchni: europejska, polska, staropolska, owoce morza

 

Bulwar

ul. Bulwar Filadelfijski 18, Toruń

Tel.: 56 62 39 426

www.hotelbulwar.pl

Godziny otwarcia:

poniedziałek – sobota: 14:00 – 22:00

niedziela: 13:00 – 22:00

 

Share Button

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zobacz poprzedni wpis - Oriental Wok (Toruń)
Zobacz następny wpis - Grawitacja (Toruń)